Máriatövis és a szoptatás

A máriatövis egy magas, lila virágos, a bogáncsra emlékeztető tüskés növény. Eredetileg a Földközi-tenger térségében találkozhattunk vele, ott a máriatövist már régóta használták mint gyógynövény. A máriatövis használata több ezer éves múltra tekint vissza, már az ókorban is alkalmazták a máj és az epehólyag betegségeinek kezelésére. Sok esetben a szoptató nőknek is ajánlják a fogyasztását, hogy ezzel fokozzák a tejelválasztást.

A máriatövis és a szoptatás

A máriatövist nagyon sok alkalommal használták a szoptató anyák tejelválasztásának fokozása érdekében. A Szent Mária bogáncs - ahogy a köznyelvben ismerik - számos legendát hozott magával: sok szent és nő e növény hatására kezdte meg gyermeke szoptatását. A régi történetek arra is utalnak, hogy a máriatövis leveleinek belsejében található fehér nedv tulajdonképpen Mária melléből származik, így tehát nem véletlen, hogy a szoptatás alatt a régi korokban számos nő használta ezt a növényt. A fehér nedv nyilvánvalóan az anyatejet szimbolizálja, ezért úgy vélték, hogy a szoptató anyáknak érdemes ezt a gyógynövényt használniuk a tejelválasztás fokozása érdekében. De túl a legendákon a máriatövist már évszázadok óta sikerrel, pozitív eredményekkel használják a szoptató nőknél Indiában és Európában egyaránt. Bár egyelőre nincs igazi tudományos bizonyíték arra, hogy a máriatövis segíthet a szoptató anyákon, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy több anyatejjel rendelkeznek azok, akik fogyasztják a máriatövist. Azt gondolják, hogy a máriatövisben található növényi ösztrogéneknek köszönhető ez a hatás.

triptofan2.jpeg

A máriatövis (Silybum marianum) egy magas, lila virágos, tüskés növény. Eredetileg a Földközi-térség környékén növekedett, ott a máriatövist régóta használják mint gyógynövényt. Több ezer éve használják a máriatövist a máj és az epehólyag betegségeinek kezelésére is. Ezenfelül régen a szoptató nőknek adták, hogy segítsen nekik a tejtermelésben. A máriatövist nagyon hosszú időn át használták a szoptatás területén. Szent Mária bogáncsnak nevezték, mivel a máriatövis leveleiben olyan fehér nedv található, amiről Mária anyatejére asszociáltak. Ezek a fehér erek és nedv jelképezi az anyatejet és ezért vélték úgy, hogy ha a szoptató anyag fogyaszt a növényből, akkor annak hatóanyagai serkentik a tejelválasztást.

A legendák mögött persze van egyfajta tudományos bizonyíték is: a máriatövis fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek valóban segíthetik a tejelválasztást. Generációkon keresztül használták ennek köszönhetően Indiában és Európában. És bár nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a máriatövis valóban segíthet a szoptató anyákon, hogy azoknak több anyateje legyen, azt már kimutatták, hogy a tejelő teheneknél növeli a tejtermelést. Azt feltételezik tehát, hogy a máriatövisben található növényi ösztrogének lehetnek az okai annak, hogy a nők egy része a tejelválasztás növekedéséről beszélt.

Hogyan használjuk a máriatövist?

Tea: a máriatövis magjaiból lehet teát főzni, amit naponta két-három alkalommal ajánlott fogyasztani.

Kapszula: Mindig kövessük a címkén látható utasításokat és az alapján szedjük e máriatövis kivonatokat.

Ételként: A növény minden része fogyasztható, ha eltávolítjuk róla a tüskéket.

Címkék: máriatövis