Kurkuma, gyömbér...

A gyömbér és a máriatövis is olyan gyógynövényeknek számítanak, amit étkezési célokra is felhasználnak. A gyömbér gyökerét és a máriatövis magjait használják gyógyászati célokra, ezek nagyon hatékonyak, viszont fontos, hogy mindenképp beszéljünk orvosunkkal, mielőtt el kezdenénk szedni ezen kiegészítőket.

A máriatövis és a gyömbér használata

máriatövis23.gif

A máriatövist hatékonyan használják a bakteriális és a vírusos fertőzések megelőzésére és leküzdésére, valamint a felfúvódás és az emésztés kezelésére is. Több kutatás igazolta, hogy a máriatövis hasznos a hepatitis, az ételmérgezés, az epehólyag betegségek, a magas koleszterinszint, a 2-es típusú cukorbetegség, a májzsugor, a rák és az alkohol okozta májbetegség kezelésére. A gyömbért leggyakrabban a másnaposság, a migrén, a tengeri betegség, a hányinger kezelésére használják, de hatékonyan enyhíti a kemoterápia, osteoarthritis, rheumatoid arthritis tüneteit és mellékhatásait is.

Kutatások

Több olyan kutatás is létezik, ami olyan gyógynövényeket keres, amikről megállapíthatja, hogy segítenek megelőzni és kezelni a rákot. Ezek között szerepel a máriatövis és a gyömbér is. A texasi egyetem Cancer Center kutatói megállapították, hogy a máriatövis és a gyömbér is egyaránt gátolja a rákos sejtek növekedését és a tanulmány arra jutott, hogy igen hasznosak lehetnek ezek a gyógynövények a rák különböző formáinak megelőzésében is. Érdemes tehát őket rendszeresen fogyasztani.

Kurkuma

A kurkuma és a máriatövis olyan gyógynövények, amiket már több, mint 2000 éve használnak a különböző problémák kezelésére. Nem sok közös vonásuk van, de általában elmondható, hogy minkét szer hatékony a májproblémák kezelésében. Persze a májban a legtöbb előnyt a máriatövis és nem a kurkuma szolgáltatja.

A máriatövisről köztudott, hogy a máj, a vese és az epehólyag problémák enyhítésére használják. Hatóanyaga, a silymarin egy antioxidáns és gyulladáscsökkentő flavonoid. A máriatövist kiegészítve kurkumával fokozható annak gyulladáscsökkentő hatása és a kurkuma az antioxidáns tulajdonságát is felerősíti ennek a gyógynövénynek.

A kurkumát leginkább az ételekben mint fűszernövény találjuk meg. Ez adja a curryk ízét és színét. Hagyományosan olyan gyulladáscsökkentőként használják, amivel a bőrproblémák és az emésztési panaszok kezelhetőek. Hatóanyaga a kurkumin egy erős antioxidáns, ami segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök támadásaitól.

A kutatások igazolták, hogy a máriatövis hatékony az alkoholmérgezés, a vírusos hepatitisz, a gomba mérgezés, a rák gyógyításában, míg a kurkuma inkább az emésztési zavarokat, a fekélyes vastagbélgyulladást, az osteoarthritist, a szívbetegségeket, a rákot, a bakteriális fertőzéseket vagy a szem szivárványhártyájának gyulladását kezeli.

Természetesen mindkét gyógynövénynek lehetnek mellékhatásai, ezért fontos, hogy orvosunkkal konzultáljunk, mielőtt bármelyik rendszeres szedése mellett döntünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://maria-tovis.blog.hu/api/trackback/id/tr3312511299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása