Tudományos bizonyíték a máriatövis rákellenes hatására

máriatövis gubóA máriatövist már igen régóta használják a máj betegségeinek kezelésére, többek között a gyulladások, a hepatitis és a rákos megbetegedései gyógyítására. A májenzimek fokozódó termelődését segíti elő, így a méregtelenítő folyamatok felerősítésében is fontos szerepe van. Ezt a gyógynövényt már az ősi Kínában is használták az olyan májbetegségek kezelésére, mint a májzsugor, a gyulladások, a magas májenzimek kezelésére, a sárgaság, a májrák és a hepatitis gyógyítására. A legújabb kutatások azonban kimutatták, hogy bármilyen rákos megbetegedéssel szemben igen hatékonyak, mivel igen hatékonyan segítik a máj méregtelenítését.

A World Journal of Gastroenterology egyik jelentése szerint a tudósok már kimutatták a silibinin rákellenes hatását, ami a máriatövis biológiailag aktív vegyülete. Mivel széles körben használják a máriatövist, ezért már az is világos, hogy ez a növényi drog igen jól tolerálható az emberi szervezet számára és biztonságosan alkalmazható a májbetegségek kezelésére.

Dr. Ke-Quin Hu és kutatócsoportja most arra is fényt derített, hogy a hepatitis B és C mellett, a cirrózis és a májrák mellett a máriatövis más rákos megbetegedéseket is képes megelőzni és kezelni.

A máriatövis csökkenti a rákos sejtek szaporodását és a sejtciklus előrehaladását, a rákos sejtek apoptózisát elindítja és a rákos sejtek kromatinszerkezetét megváltoztatja. A máriatövis tehát igen hatékony a rákmegelőzésben is.