Májról bővebben

A máj létfontosságú szerve az emberi emésztőrendszernek. Több, mint 5000 azonosított funkciója, feladata van, többek között részt vesz az élelmiszerek anyagcseréjében, az energia tárolásában, a káros anyagok elszállításában és a méregtelenítésben, valamint az immunrendszer működésének támogatásában és a vegyi anyagok előállításában is. Az ember nem képes a máj nélkül élni, azonban ma már egyre több embernek kell megküzdenie a különféle májproblémákkal.

Azonosítás

A máj a hasüregben, a rekeszizom jobb felső részén helyezkedik el. A máj közelében található szervek ezzel a szövettel szorosan együttműködnek: tehát a gyomor és az epehólyag is segíti a májfunkciókat. A májban négy fő lebeny található, amelyek további kisebb részekre oszthatóak. A máj szabálytalan félgömb alakú, sötét vörösesbarna színű szerv.

triptofan3.jpg

Méret

gy átlagos méretű máj körülbelül 1,5 kilót nyom, így ez a legnagyobb mirigyünk és a legnagyobb belső szerv az emberi szervezetben. A máj körülbelül 20-22 centiméter átmérőjű, 15-17,5 centiméter magas. A férfiak mája kissé nagyobb, mint a nőké. Jellemzően a máj jobb lebenye a nagyobb, körülbelül hatszor akkora, mint a bal lebeny.

Megfontolások

A máj komolyan károsodhat az olyan mérgező anyagok és feltételek által, mint például a vírusok, a gyógyszerek, a genetikai betegségek és az alkohol. Ha a máj fizikailag sérül, akkor elveszíti nemcsak regenerálódási képességét, hanem azt is, hogy módosítsa méretét a szervezet igényeinek megfelelően. Ha a máj 55%-át eltávolítják egy műtét során, akkor még a máj képes a regenerálódásra, akár 4-6 hét alatt képes teljes mértékben visszaállítani eredeti működését. Éppen emiatt ritka, hogy májdonorra lenne szükség bizonyos műtéti eltávolítások során.

A máj a legnagyobb szilárd szerv a szervezetben. A máj az élelmiszereket tápanyagokká alakítja, hogy azokat más szervek is fel tudják használni, ezenfelül epét termel, ami a salakanyagokat a belekhez küldi. A máj ezenfelül segít megemészteni a zsírt és a szénhidrátokat, amelyeket glikogén formájában tárolni is tud. Azonban a máj működése romolhat, ha egészségtelen élelmiszereknek vagy környezeti szennyezőanyagoknak van kitéve és nem tud a megfelelő hatékonysággal dolgozni. Azonban van számos olyan zöldség, amivel serkenthetjük a máj működését.

Merülj el az articsóka leveleiben

A máj epét termel, amely segít a toxinok elszállításában, mint például a koleszterinében a vastagbél felé. A magas koleszterinszint tudjuk jól, hogy komoly kockázati tényezője a szívbetegségeknek. Az epe serkenti a belek ritmikus mozgását is, megakadályozva ezzel a méreganyagok felhalmozódását. Az articsóka cinarint tartalmaz, amely elősegíti az epe termelődését. Ezenfelül az articsókában éppúgy jelen van a silymarin, mint a máriatövisben. Azt már tudjuk ,hogy ez egy olyan jótékony flavonoid, amely lehetővé teszi, hogy a máj védve legyen a különféle toxinoktól. A flavonoidok olyan antioxidánsok, melyek a zöldségeknek különféle színárnyalatokat adnak.

Persze nem szabad elfeledkezni arról, hogy a máriatövis is igen hatékony a máj méregtelenítésében, így a legtöbbet akkor tehetjük, ha ezeket a zöldségeket a máriatövissel együtt szedjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://maria-tovis.blog.hu/api/trackback/id/tr3412511349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása