Máriatövis tea, kapszula és olaj

2017.dec.14.
Írta: Demeter Balázs Szólj hozzá!

Májról bővebben

A máj létfontosságú szerve az emberi emésztőrendszernek. Több, mint 5000 azonosított funkciója, feladata van, többek között részt vesz az élelmiszerek anyagcseréjében, az energia tárolásában, a káros anyagok elszállításában és a méregtelenítésben, valamint az immunrendszer működésének támogatásában és a vegyi anyagok előállításában is. Az ember nem képes a máj nélkül élni, azonban ma már egyre több embernek kell megküzdenie a különféle májproblémákkal.

Azonosítás

A máj a hasüregben, a rekeszizom jobb felső részén helyezkedik el. A máj közelében található szervek ezzel a szövettel szorosan együttműködnek: tehát a gyomor és az epehólyag is segíti a májfunkciókat. A májban négy fő lebeny található, amelyek további kisebb részekre oszthatóak. A máj szabálytalan félgömb alakú, sötét vörösesbarna színű szerv.

triptofan3.jpg

Méret

gy átlagos méretű máj körülbelül 1,5 kilót nyom, így ez a legnagyobb mirigyünk és a legnagyobb belső szerv az emberi szervezetben. A máj körülbelül 20-22 centiméter átmérőjű, 15-17,5 centiméter magas. A férfiak mája kissé nagyobb, mint a nőké. Jellemzően a máj jobb lebenye a nagyobb, körülbelül hatszor akkora, mint a bal lebeny.

Megfontolások

A máj komolyan károsodhat az olyan mérgező anyagok és feltételek által, mint például a vírusok, a gyógyszerek, a genetikai betegségek és az alkohol. Ha a máj fizikailag sérül, akkor elveszíti nemcsak regenerálódási képességét, hanem azt is, hogy módosítsa méretét a szervezet igényeinek megfelelően. Ha a máj 55%-át eltávolítják egy műtét során, akkor még a máj képes a regenerálódásra, akár 4-6 hét alatt képes teljes mértékben visszaállítani eredeti működését. Éppen emiatt ritka, hogy májdonorra lenne szükség bizonyos műtéti eltávolítások során.

A máj a legnagyobb szilárd szerv a szervezetben. A máj az élelmiszereket tápanyagokká alakítja, hogy azokat más szervek is fel tudják használni, ezenfelül epét termel, ami a salakanyagokat a belekhez küldi. A máj ezenfelül segít megemészteni a zsírt és a szénhidrátokat, amelyeket glikogén formájában tárolni is tud. Azonban a máj működése romolhat, ha egészségtelen élelmiszereknek vagy környezeti szennyezőanyagoknak van kitéve és nem tud a megfelelő hatékonysággal dolgozni. Azonban van számos olyan zöldség, amivel serkenthetjük a máj működését.

Merülj el az articsóka leveleiben

A máj epét termel, amely segít a toxinok elszállításában, mint például a koleszterinében a vastagbél felé. A magas koleszterinszint tudjuk jól, hogy komoly kockázati tényezője a szívbetegségeknek. Az epe serkenti a belek ritmikus mozgását is, megakadályozva ezzel a méreganyagok felhalmozódását. Az articsóka cinarint tartalmaz, amely elősegíti az epe termelődését. Ezenfelül az articsókában éppúgy jelen van a silymarin, mint a máriatövisben. Azt már tudjuk ,hogy ez egy olyan jótékony flavonoid, amely lehetővé teszi, hogy a máj védve legyen a különféle toxinoktól. A flavonoidok olyan antioxidánsok, melyek a zöldségeknek különféle színárnyalatokat adnak.

Persze nem szabad elfeledkezni arról, hogy a máriatövis is igen hatékony a máj méregtelenítésében, így a legtöbbet akkor tehetjük, ha ezeket a zöldségeket a máriatövissel együtt szedjük.

Alanin-amino-transzferáz (ALT)

A máriatövis kiegészítőket a Rostoropsa nevű növényből készítik el, amiket már történelmileg is felhasználták a máj és az epehólyag betegségek kezelésére. Ez a növény sznet bogányként, Mária bogáncsként és Szűzanyag bogányként is ismert. A máriatövis segíthet akkor is, ha megemelkedett az ALT-szintünk (alanin amino-transzferáz), azonban fontos, hogy előtte beszéljünk orvosunkkal.

Silymarin

A silymarinról úgy vélik, hogy a máriatövis aktív vegyülete, ami fontos szerepet játszik a máj egészségében. A National Cancer INstitutes szerint a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy a silymarin stabilizálja a sejtmembránokat, így megakadályozza, hogy méreganyagok jussanak be a sejtekbe, tehát úgy működik, mint egy antioxidáns. A máriatövis ezenfelül csökkenti a glutation-S-transzferáz szintjét, illetne növeli a glutation nevű fehérje szintjét a sejtekben A glutation egy olyan anyagcsere enzim, ami antioxidánsként működik és csökkenti bizonyos toxikus anyagok hatását a szervezetben.

maria-tovis.jpg

Alanin-amino-transzferáz

Az alanin-amino-transzferáz, vagy más néven az ALT, egy vérvizsgálat során meghatározható és általában ezzel szokták kiszűrni, ha a májban valamiféle károsodás van jelen. Az ALT-szintje a vérben növeli a krónikus betegségek, mint például a máj cirózis vagy a hepatitis esélyét. Ezenfelül az ALT szintjének vizsgálatával nyomon lehet követni a májbetegségek kezelésének előrehaladását, mivel idővel, ha a gyógyszer vagy kiegészítő megfelelő, akkor vissza lehet állítani a normális szintre. A laboratóriumi kutatások igazolták, hogy a silymarin képes csökkenteni az ALT-szintet a vérben, tehát hozzájárul a májbetegségek kezeléséhez is.

A máriatövis kiegészítők a silybum marianum növény magjaiból készülnek, amelyeket a történelem során is már számos helyen felhasználták a máj és az epehólyag betegségeinek kezelésére. Ez a növény máriabogáncsként, Szent Mária növényként, illetve vadon élő articsókaként is ismert. Tudni kell róla, hogy képes csökkenteni a megemelkedett ALt-szintet, de nagyon fontos, hogy mindig konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt ilyen célra el kezdjük használni a máriatövises kiegészítőket.

Májbetegségek

A krónikus májbetegségek közé tartozik a májfibrózis, ami előrehaladva májcirrózist okozhat, állítja az University of Maryland Orvosi Központ. Ezek a betegségek hegeket idézhetnek elő a májban, így károsodnak a szövetek, ami csökkenti a máj vérellátottságát. Ha ilyen károsodás lép fel, akkor a máj nem lesz képes megfelelően feldolgozni a gyógyszereket, tápanyagokat és méreganyagokat. Ilyen esetben kialakulhat a májgyulladás, a hepatitis, aminek kockázata még inkább megnövekszik a túlzott alkoholfogyasztás vagy dohányzás, egy vírusos fertőzés vagy egy immunrendszeri diszfunkció hatására. Azonban a silymarinnal mindez kivédhető, hiszen képes csökkenteni a megnövekedett ALT-szintet, ami egyébként az ilyen májbetegségek következtében növekszik meg.

Óvintézkedések

A máriatövis kiegészítők általában biztonságosnak tekinthetőek, de mivel ezek kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel nagy dózisban, ezért érdemes megfontoltan használni őket. Nagy mennyiségben hashajtó hatású is lehet.

Fej és máriatövis

Régebben a gyógyítást minden esetben gyógynövényekkel végezték el, ma pedig szintén és egyre jobban ezekhez a herbáliákhoz fordulunk. Persze fontos tudni, hogy a gyógynövények nemcsak egészségügyi hatásokkal, hanem mellékhatásokkal is rendelkezhetnek, ha nem megfelelően használjuk őket, ezért fontos kikérnünk orvosunk véleményét a használat előtt.

A máriatövis a mezőkön, legelőkön, az országutak szélén megtalálható lila virágú növény, aminek a magjait használják fel gyógyászati célokra. Európában és főleg a Földközi-tenger vidékén őshonos, de az Egyesült Államokban is egyre sűrűbben megtalálható. A máriatövis hatóanyagai a szilibinin és a szilimarin, amik hatékonyan képesek a fejfájással is leszámolni. A MayoClinic azt állítja: “Úgy tűnik, hogy a máriatövis segítségével hatékonyan és gyorsan megszüntethető a fejfájás. Annak ellenére, hogy produkálhat bizonyos mellékhatásokat, kis dózisban teljesen ártalmatlan."

máriatövis1.jpg

Lehetséges mellékhatásai (csak ritkán jelentkeznek!!!): viszketés, gyomorpanaszok, a bél gázosodása, laza széklet, ízületi fájdalom, gyengeség, erős izzadás. Ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket is tapasztaljuk a máriatövis használata során, akkor hagyjuk abba alkalmazását és más fejfájást enyhítő készítményt kezdjünk el használni. Ne szedjük a máriatövist, ha az Aster család gyógynövényeire érzékenyek vagyunk vagy ha nem bírja a szervezetünk a nagy mennyiségű ösztrogént. Fontos tudni, hogy a máriatövis csökkentheti a vércukorszintet, így az alacsony vércukorszinttől szenvedők is kerüljék el.

A Cushing-kór a fokozott mennyiségű stresszhormon, az ACTH vagy adrenokortikotropin felszabadulása következtében alakul ki, illetve a mellékvesék túlzott kortizol termelésének következtében. A betegségnek olyan tünetei vannak, mint a hirtelen súlygyarapodás, a magas vérnyomás és az izomgyengeség.

Komoly problémát jelent, hogy a tumornak legfeljebb a 85%-át lehet eltávolítani egy kényelmetlen agyi műtét során. Ezenfelül létezik még egy célzott terápiás kezelési mód, azonban annak nagy hátránya, hogy intenzív mellékhatásokat okoz, például hiperglikémiát, a betegek 20%-ánál.

Lassítja a tumor növekedését

A máriatövis magjának a fő összetevője a szilibinin. Ezt nagy biztonsággal lehet használni az embernél, már eredményesen használják a májbetegségek és a mérgezések kezelésénél - magyarázza Marcelo Paez-Pereda, a tanulmány vezető szerzője. Miután szilibininnel kezelték a daganatos sejteket, azok újra normális fejlődésbe kezdtek, a tumor növekedése lelassult, illetve a Cusing-kór tünetei eltűntek az egereknél.

"Tudjuk, hogy a Cusing-kórt a túl sok ACTH megjelenése okozza. Szóval azt kérdeztük magunktól, hogy mi okozza ezt a többlettermelést, illetve, hogy azt mi módon lehet megállítani" - mondja Paez-Pereda.

Az első kísérletekben a kutatók azt találták, hogy a fehérjékben a nagy mennyiségű hősokk és a HSP90 okozza a Cushing-betegséget. A normális mennyiségű HSP90 gátolja meg, hogy túl sok ACTH termelődjön. Ahogy Paeu-Pereda kihangsúlyozta: A szilibininnel talán felfedeztünk egy non-invazív kezelési stratégiát, ami nemcsak a ritka Cushing-kórt, hanem az egyéb betegségeket is gyógyíthatja, például a tüdő tumorokat, az akut limfoblasztos leukémiát vagy a myeloma multiplexet.

Tudományos bizonyíték a máriatövis rákellenes hatására

máriatövis gubóA máriatövist már igen régóta használják a máj betegségeinek kezelésére, többek között a gyulladások, a hepatitis és a rákos megbetegedései gyógyítására. A májenzimek fokozódó termelődését segíti elő, így a méregtelenítő folyamatok felerősítésében is fontos szerepe van. Ezt a gyógynövényt már az ősi Kínában is használták az olyan májbetegségek kezelésére, mint a májzsugor, a gyulladások, a magas májenzimek kezelésére, a sárgaság, a májrák és a hepatitis gyógyítására. A legújabb kutatások azonban kimutatták, hogy bármilyen rákos megbetegedéssel szemben igen hatékonyak, mivel igen hatékonyan segítik a máj méregtelenítését.

A World Journal of Gastroenterology egyik jelentése szerint a tudósok már kimutatták a silibinin rákellenes hatását, ami a máriatövis biológiailag aktív vegyülete. Mivel széles körben használják a máriatövist, ezért már az is világos, hogy ez a növényi drog igen jól tolerálható az emberi szervezet számára és biztonságosan alkalmazható a májbetegségek kezelésére.

Dr. Ke-Quin Hu és kutatócsoportja most arra is fényt derített, hogy a hepatitis B és C mellett, a cirrózis és a májrák mellett a máriatövis más rákos megbetegedéseket is képes megelőzni és kezelni.

A máriatövis csökkenti a rákos sejtek szaporodását és a sejtciklus előrehaladását, a rákos sejtek apoptózisát elindítja és a rákos sejtek kromatinszerkezetét megváltoztatja. A máriatövis tehát igen hatékony a rákmegelőzésben is.

Időseknek

A nyári időszak úgy tűnhet, mint egy olyan időszak, amely során mindenki aktív lehet, azonban a jó idő néha problémát jelenthet, főleg az idősebb emberek számára.

A nyári melegben a szabadtéri testmozgás lehet a legnagyobb kihívás a számukra. Ahogy megindul a hőmérséklet emelkedése, úgy egyre kevésbé lesznek képesek megerőltető testmozgást végezni a napon, illetve csak kora reggel és este tartózkodnak a napon. Vagy egyszerűen csak bent maradnak a lakásban. A következőkben azonban megosztanánk néhány olyan tevékenységet, amivel edzettek maradhatnak akkor is, ha perzselő a napsütés.

mariatovis54.jpg

Tánc

A zumba különösen népszerű és ráadásul ez egy szórakoztató, latin ritmushoz társul, éppen ezért nem is tűnik túlságosan megerőltetőnek. Keressük azokat a zumba órákat, melyek kifejezetten az idősek számára lettek kialakítva. Ezek célja, hogy lassabb ütemű mozgást végeztessenek, ami jobb az idősebb szervezetnek.

Főzés

Ez a tevékenység általában nem jár együtt az aktív életmóddal, de ha közben sokat járkálunk és mozgunk, akkor bizony komoly kalóriákat elégethetünk. Plusz egy igen élvezetes végterméket fogunk kapni, amit akár magunk is megehetünk, de szeretteinkkel is megoszthatunk.

Nagyon fontos az idősek számára, hogy mindig megfelelően hidratáltak legyenek, ezért mindig legyen náluk kéznél egy üveg víz nyáron, attól függetlenül, hogy milyen tevékenységet végeznek. Emellett érdemes rendszeresen szedniük egy máriatövises kiegészítőt is, ami segít a májuk egészségét megőrizni, így a szervezetükből hatékonyan fognak távozni  különféle salakanyagok és az egyéb toxinok.

A máriatövist egyre többen használják különfélébbnél különfélébb célokra és egyre több kutatás igazolja jótékony hatásait, ezért nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb gyógynövénnyé vált az utóbbi években De tudjuk is meg, hogy ez miért történt pontosan.

A növényt az ókori görögök elsősorban úgy ismerték, hogy képes megvédeni a májat. Arra használták, hogy erősítsék vele a májat, illetve, hogy a régi és sérült sejtek helyére újakat építsenek vele.

A máriatövis fő hatóanyaga a silymarin, ami hihetetlen gyógyító erejéért felelős. Ez nemcsak, hogy képes fokozni a máj működését és annak hatékonyságát, hanem úgy működik, mint egy kapuőr, ami körlátozza a méreganyagok bejutását a szervezetbe. Emiatt a máriatövis különösen hatékony a cirózis és a hepatitis kezelésében, valamint képes csökkenteni az alkohol okozta májkárosodást is.

De hogyan képes a máriatövis kifejteni a hatását? A máriatövis egy erős antioxidáns, ami részt vesz a szabad gyökök elleni harcban. Tudjuk jól, hogy a szabad gyökök az antioxidánsok nélkül szabadon károsíthatnák az egészséges sejteket, így betegségeket és idő előtti öregedést idézhetne elő. A máriatövis erősebb, mint a C- és az E-vitamin, ami eléggé hihetetlenül hangzik. Ez azt jelenti, hogy a máriatövis igen nagy hatékonysággal képes növelni az immunrendszer működését, illetve segít abban, hogy ne kapjunk el semmiféle megfázást és vírust sem, tehát véd a súlyosabb megbetegedésekkel szemben.

Kurkuma, gyömbér...

A gyömbér és a máriatövis is olyan gyógynövényeknek számítanak, amit étkezési célokra is felhasználnak. A gyömbér gyökerét és a máriatövis magjait használják gyógyászati célokra, ezek nagyon hatékonyak, viszont fontos, hogy mindenképp beszéljünk orvosunkkal, mielőtt el kezdenénk szedni ezen kiegészítőket.

A máriatövis és a gyömbér használata

máriatövis23.gif

A máriatövist hatékonyan használják a bakteriális és a vírusos fertőzések megelőzésére és leküzdésére, valamint a felfúvódás és az emésztés kezelésére is. Több kutatás igazolta, hogy a máriatövis hasznos a hepatitis, az ételmérgezés, az epehólyag betegségek, a magas koleszterinszint, a 2-es típusú cukorbetegség, a májzsugor, a rák és az alkohol okozta májbetegség kezelésére. A gyömbért leggyakrabban a másnaposság, a migrén, a tengeri betegség, a hányinger kezelésére használják, de hatékonyan enyhíti a kemoterápia, osteoarthritis, rheumatoid arthritis tüneteit és mellékhatásait is.

Kutatások

Több olyan kutatás is létezik, ami olyan gyógynövényeket keres, amikről megállapíthatja, hogy segítenek megelőzni és kezelni a rákot. Ezek között szerepel a máriatövis és a gyömbér is. A texasi egyetem Cancer Center kutatói megállapították, hogy a máriatövis és a gyömbér is egyaránt gátolja a rákos sejtek növekedését és a tanulmány arra jutott, hogy igen hasznosak lehetnek ezek a gyógynövények a rák különböző formáinak megelőzésében is. Érdemes tehát őket rendszeresen fogyasztani.

Kurkuma

A kurkuma és a máriatövis olyan gyógynövények, amiket már több, mint 2000 éve használnak a különböző problémák kezelésére. Nem sok közös vonásuk van, de általában elmondható, hogy minkét szer hatékony a májproblémák kezelésében. Persze a májban a legtöbb előnyt a máriatövis és nem a kurkuma szolgáltatja.

A máriatövisről köztudott, hogy a máj, a vese és az epehólyag problémák enyhítésére használják. Hatóanyaga, a silymarin egy antioxidáns és gyulladáscsökkentő flavonoid. A máriatövist kiegészítve kurkumával fokozható annak gyulladáscsökkentő hatása és a kurkuma az antioxidáns tulajdonságát is felerősíti ennek a gyógynövénynek.

A kurkumát leginkább az ételekben mint fűszernövény találjuk meg. Ez adja a curryk ízét és színét. Hagyományosan olyan gyulladáscsökkentőként használják, amivel a bőrproblémák és az emésztési panaszok kezelhetőek. Hatóanyaga a kurkumin egy erős antioxidáns, ami segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök támadásaitól.

A kutatások igazolták, hogy a máriatövis hatékony az alkoholmérgezés, a vírusos hepatitisz, a gomba mérgezés, a rák gyógyításában, míg a kurkuma inkább az emésztési zavarokat, a fekélyes vastagbélgyulladást, az osteoarthritist, a szívbetegségeket, a rákot, a bakteriális fertőzéseket vagy a szem szivárványhártyájának gyulladását kezeli.

Természetesen mindkét gyógynövénynek lehetnek mellékhatásai, ezért fontos, hogy orvosunkkal konzultáljunk, mielőtt bármelyik rendszeres szedése mellett döntünk.

Gyógynövények és mellékhatásaik

Amikor rossz egészségi állapotban érezzük magunkat az annyira frusztráló és gyengítő lehet, hogy könnyű lehet megérteni, hogy egyesek miért kutatnak ilyen esetekben valamilyen csodaszer után. Az egyik legnépszerűbb elmélet szerint az optimális egészség elérhető és fenntartható egy kiegyensúlyozott diétával, amely segít a pH-egyensúlyt, tehát a savas és a lúgos állapot egyensúlyát fenntartani a szervezetben. Ez tehát megvalósítható az étrenddel, de bizonyos gyógynövényes kiegészítők is segíthetnek, ha felborul a harmonikus egyensúly. Persze a gyógynövényektől sem várhatunk csodát, ha túl nagy a gond.

pH tények

A tüdők és a vesék a szervezet pH-szintjét 7,35 és 7,45 között tartják, ha az egészséges. A tüdő szabályozza a szén-dioxid és az oxigén mennyiségét a szervezetben. Ha túl sok a hidrogén a vérben, akkor a pH-szint 7,35 alá csökken. Ilyenkor beszélünk acidózisról vagyis elsavasodásról. Az acidózis hiperventillációt oozhat. Ha pedig alkinózisról van szó, akkor nincs elegendő hidrogén a vérben, így a pH-szint 7,45 felé emelkedik. A vesék szabályozzák és tartják ellenőrzésük alatt a vérben a hidrogén-karbonát szintjét, így ezek a szervek is hatással vannak a pH-szintre.

máriatövis4_1.jpg

Savasító és lúgosító gyógynövények

Nincs igazi bizonyíték arra, hogy a vizelet és a nyál pH-értékének változása hatással van-e az általános egészségi állapotra. De ha érdekel a kísérletezés, akkor érdemes kipróbálni azokat a gyógynövényeket, amelyek elősegítik a magasabb sav-bázis egyensúlyt. Ezek a következő gyógynövények: a lucerna, az árpa, a bazsalikom, a koriander, a gyermekláncfű, a kamutfű, a sóska, a stevia, a szalma és a búzafű. A ginzeng pedig emeli a savas állapotokat.

Máriatövis és a gyermekláncfű

A máriatövis és a gyermekláncfű ugyanazon család tagjai, a Százszorszépek közé tartoznak. Mindkét növény Európában őshonos, de most már vadon nőnek az észak-amerikai államokban is, állítja a Gyógynövény Info. Annak ellenére, hogy mindkét növény mint nemkívánatos gyom szerezte meg a hírnevét, az utóbbi évek kutatásai igazolták, hogy ezek mindketten értékes gyógynövények. Azonban nagyon fontos, hogy mielőtt terápiás jelleggel kezdenénk el őket használni, beszéljünk orvosunkkal, mert bizonyos esetekben például éhgyomorra nem ajánlatos szedni.

Kutatás

A National Center for Supplements and Alternative Medicine számos klinikai tanulmányt készített a máriatövis felhasználhatóságáról a különböző betegségek kezelésében és az eredmények meglehetősen ígéretesnek tűnnek. Ez arra utal azonban, hogy még több kutatást kell elvégezni, mielőtt a gyógynövényeket biztonsággal lehet ajánlani bárki számára. És bár a gyermekláncfű népgyógyászati használata is meglehetősen messzire nyúlik vissza, a NCCAM azt állítja, hogy ez esetben sincs megfelelő klinikai bizonyíték, amely igazolná, hogy ez a gyógynövény működik bizonyos betegségek kezelésében.

Lehetséges mellékhatások

A National Center for Disease honlapján beszámol arról, hogy a gyermekláncfű és a máriatövis okozhatnak gyomorpanaszokat vagy enyhe hasmenést, ha éhgyomorra veszik be őket. Ezeket a potenciális mellékhatásokat azonban el lehet kerülni, ha a kiegészítőket étkezés után vesszük be. Egyéb lehetséges mellékhatásokat az US National Library of Medicine fogalmazott meg, amelyek közül leggyakrabban a vércukorszint hirtelen lecsökkenése, illetve az esetleges vérzés jelenik meg.

Máriatövis és a szoptatás

A máriatövis egy magas, lila virágos, a bogáncsra emlékeztető tüskés növény. Eredetileg a Földközi-tenger térségében találkozhattunk vele, ott a máriatövist már régóta használták mint gyógynövény. A máriatövis használata több ezer éves múltra tekint vissza, már az ókorban is alkalmazták a máj és az epehólyag betegségeinek kezelésére. Sok esetben a szoptató nőknek is ajánlják a fogyasztását, hogy ezzel fokozzák a tejelválasztást.

A máriatövis és a szoptatás

A máriatövist nagyon sok alkalommal használták a szoptató anyák tejelválasztásának fokozása érdekében. A Szent Mária bogáncs - ahogy a köznyelvben ismerik - számos legendát hozott magával: sok szent és nő e növény hatására kezdte meg gyermeke szoptatását. A régi történetek arra is utalnak, hogy a máriatövis leveleinek belsejében található fehér nedv tulajdonképpen Mária melléből származik, így tehát nem véletlen, hogy a szoptatás alatt a régi korokban számos nő használta ezt a növényt. A fehér nedv nyilvánvalóan az anyatejet szimbolizálja, ezért úgy vélték, hogy a szoptató anyáknak érdemes ezt a gyógynövényt használniuk a tejelválasztás fokozása érdekében. De túl a legendákon a máriatövist már évszázadok óta sikerrel, pozitív eredményekkel használják a szoptató nőknél Indiában és Európában egyaránt. Bár egyelőre nincs igazi tudományos bizonyíték arra, hogy a máriatövis segíthet a szoptató anyákon, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy több anyatejjel rendelkeznek azok, akik fogyasztják a máriatövist. Azt gondolják, hogy a máriatövisben található növényi ösztrogéneknek köszönhető ez a hatás.

triptofan2.jpeg

A máriatövis (Silybum marianum) egy magas, lila virágos, tüskés növény. Eredetileg a Földközi-térség környékén növekedett, ott a máriatövist régóta használják mint gyógynövényt. Több ezer éve használják a máriatövist a máj és az epehólyag betegségeinek kezelésére is. Ezenfelül régen a szoptató nőknek adták, hogy segítsen nekik a tejtermelésben. A máriatövist nagyon hosszú időn át használták a szoptatás területén. Szent Mária bogáncsnak nevezték, mivel a máriatövis leveleiben olyan fehér nedv található, amiről Mária anyatejére asszociáltak. Ezek a fehér erek és nedv jelképezi az anyatejet és ezért vélték úgy, hogy ha a szoptató anyag fogyaszt a növényből, akkor annak hatóanyagai serkentik a tejelválasztást.

A legendák mögött persze van egyfajta tudományos bizonyíték is: a máriatövis fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek valóban segíthetik a tejelválasztást. Generációkon keresztül használták ennek köszönhetően Indiában és Európában. És bár nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a máriatövis valóban segíthet a szoptató anyákon, hogy azoknak több anyateje legyen, azt már kimutatták, hogy a tejelő teheneknél növeli a tejtermelést. Azt feltételezik tehát, hogy a máriatövisben található növényi ösztrogének lehetnek az okai annak, hogy a nők egy része a tejelválasztás növekedéséről beszélt.

Hogyan használjuk a máriatövist?

Tea: a máriatövis magjaiból lehet teát főzni, amit naponta két-három alkalommal ajánlott fogyasztani.

Kapszula: Mindig kövessük a címkén látható utasításokat és az alapján szedjük e máriatövis kivonatokat.

Ételként: A növény minden része fogyasztható, ha eltávolítjuk róla a tüskéket.

Címkék: máriatövis

Máj és a Máriatövis

A MayoClinic szerint az orvosok képesek felmérni a májunk egészségügyi állapotát egy egyszerű májfunkciós panel segítségével. E panel során egy sor vérvizsgálatot végeznek, amely megméri a vérben az enzimek és a fehérjék szintjét. Ezek a vérvizsgálatok képesek követni mind a májkárosodást, mind a máj egészségét. Az American Academy of Family Physicians kimondja, hogy a májfunkciós panel három enzim szintjét is értékeli, amelyek egy májbetegség vagy -sérülés során növekednek meg a vérben. A teszt ezenfelül méri a fehérje albumin szintjét és a vér salakanyagszintjét, a bilirubintszintet. Az összesített eredmények lehetővé teszik az orvos számára, hogy értékelje a páciens májának általános állapotát.

Ehhez elsőként nagyon fontos, hogy ütemezzünk egy konzultációt a háziorvosunknál. A betegnek mindenképpen először konzultálnia kell egy egészségügyi szakemberrel, ha úgy gondolja, hogy a májának valami problémája van, mert csak így lehet felismerni a máj működését ellenőrző vérvizsgálat szükségességét. Jellemzően az egyénnek szükség van tehát egy orvosi találkozóra, ahol megvitatják az aktuális egészségügyi problémáit, illetve amely során az orvos előjegyzi a betegek a vérvizsgálatra.

máriatövis14.jpg

Fontos, hogy mindig kövessük az orvos utasításait egy ilyen vérvizsgálat előtt. A MayoClinic kimondja, hogy a gyógyszerek és bizonyos élelmiszerek befolyásolhatják a májfunkció panel eredményeit, emiatt az orvos kérheti, hogy a beteg ne igyon vagy ne egyen semmit a vizsgálatot megelőzően.

Ha túl sok májenzim van a vérünkben, az leginkább arra utalhat, hogy a májunk be van gyulladva. A májkárosodást sokféle tényező okozhatja, köztük például a túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek hosszú távú használata, a vírusos hepatitis, illetve az autoimmun rendellenességek. A máriatövist azonban évezredek óta használják, hogy megvédjék a májat ezektől a káros hatásoktól. Ennek ellenére persze fontos, hogy megbeszéljük orvosunkkal, mielőtt elkezdenénk szedni a máriatövises kiegészítőket.

Különleges védőhatása

Az University of Maryland Orvosi Központja szerint a máriatövis a májban az első védelmi vonalat erősíti meg, így képes ellensúlyozni a gyilkos galóca toxikus hatásait is. Az állatmodelleken alapuló tanulmányok kimutatták, hogy ilyen esetekben a máriatövis nemcsak csökkenti a halálozás kockázatát, ha 24 órán belül elfogyasztják, de képes a toxicitás összes jelét eltüntetni, ha a mérgezést követő 10 percben lenyelik. A máriatövis ezenfelül javítja a májfunkciót a vírusos májgyulladásban és alkoholos cirózisban szenvedő betegeknél, bár több vizsgálat szükséges ahhoz, hogy ezt a növényi kivonatot bárki számára biztonsággal lehessen ajánlani.

A máriatövis hatóanyagai

A máriatövis kivonatait a növény terméséből, magjából állítják elő. A máriatövis aktív vegyületei a szilibinin, a szilidianin, a szilikrisztin, amelyek együttesen egy olyan konfigurációt alkotnak, melyek szilimarinnal neveznek.

A máriatövisnek nagyon fontos szerepe van a máj egészségének fenntartásában, hiszen segít neki abban, hogy megőrizze vitalizását és, hogy továbbra is képes legyen felvenni a harcot a káros anyagokkal szemben. A máj ma különösen ki van téve a környezeti szennyező anyagoknak, illetve a táplálkozás során is számos feldolgozott élelmiszer, vényköteles gyógyszer és szintetikus anyag kerül a szervezetbe, amelyekkel a májnak meg kell küzdenie. A máriatövis ebben nyújt segítséget a számára - hatékonyan segíti a májat működésében.

Néhány tünet, amely kapcsolatban áll az egészségtelen májműködéssel a fáradtság, a székrekedés, az allergia, az ingerlékenység, az emésztési zavarok, az emésztés lassúsága, komolyabb esetekben pedig a sárgaság, az alkohollal kapcsolatos problémák és a zavartság is jelentkezhet.

A máriatövis azonban igen sok antioxidáns vegyületet is tartalmaz, így képes megakadályozni a szabad gyökök okozta károkat és ösztönzi az új májsejtek termelődését. Ezenfelül a máriatövis egy olyan gyógynövény, amely képes megakadályozni a glutation nevű fehérje kiürülését a szervezetből. Ha ez a fehérje megsemmisül, akkor a májtoxinok olyan komoly károkat okoznak, hogy ez a szerv nem lesz képes új sejteket generálni.

Ebből is láthatjuk, hogy milyen fontos szerepe van a máriatövisnek a máj működésének megőrzésében, hogy az egészséges és fiatalos maradhasson. A legegyszerűbb módja a máriatövis beszerzésének a kivonatok és kapszulák beszerzése, amelyek nemcsak a májat támogatják, de minden más szempontból hozzájárulnak a szervezet teljes egyensúlyához.

Címkék: máj, máriatövis

Hogyan állítsuk helyre a zsírmájat?

triptofan máriatövisA zsírmáj az egyik formája a májbetegségeknek, amely lehet súlyos vagy enyhe is, a kiváltó októl, illetve az ellátástól függően. A MayoClinic.com leírja, hogy az alkoholos zsírmáj egy igen gyakori állapot, aminek leggyakrabban nincsenek is tünetei és jelei a kezdeti stádiumban. Később azonban előfordulhat a máj begyulladása, illetve hegesedése, amikor egy súlyosabb állapot alakul ki, az úgynevezett nem alkoholos zsírmáj, ami előrehaladva májelégtelenséget is okozhat. Az alkohol okozta zsírmájhoz hasonló az az állapot is, amikor a májsejtekben más tényező hatására felhalmozódik  zsír, a máj ennek következtében megnagyobbodik és fájdalmat okoz. Az alkoholos zsírmáj cirrózissá és májelégtelenséggé is alakulhat. Az ellátás nagymértékben függ a beteg állapotától, illetve a betegség stádiumától is.

Fontos figyelni arra, hogy megszabaduljunk a felesleges testsúlytól. A túlsúly csökkentésével, illetve az egészséges testsúly visszanyerésével a betegséget vissza lehet fordítani. Iratkozzunk be egy fitneszterembe, változtassunk az étrendünkön, mozogjunk minden nap legalább egy fél órát. Már napi 30 perc sétával, kocogással vagy aerobikkal is sokat tehetünk az egészségünkért. Ha 5-10 kilótól megszabadulunk, akkor nagymértékben javíthatjuk a máj egészségét, csökkentve annak a felesleges zsírtartalmát is.

Vegyünk máriatövises vagy ginzeng kiegészítőket, tablettákat vagy kapszulákat, mert ezek javítják a májenzimek aktivitását, illetve védik a májat a további károsodástól. Forduljunk orvoshoz, hogy megkérdezzük ezek biztonságosságát, illetve, hogy megtudjuk a pontos adagolásokat is.