Gyógynövények és mellékhatásaik

Amikor rossz egészségi állapotban érezzük magunkat az annyira frusztráló és gyengítő lehet, hogy könnyű lehet megérteni, hogy egyesek miért kutatnak ilyen esetekben valamilyen csodaszer után. Az egyik legnépszerűbb elmélet szerint az optimális egészség elérhető és fenntartható egy kiegyensúlyozott diétával, amely segít a pH-egyensúlyt, tehát a savas és a lúgos állapot egyensúlyát fenntartani a szervezetben. Ez tehát megvalósítható az étrenddel, de bizonyos gyógynövényes kiegészítők is segíthetnek, ha felborul a harmonikus egyensúly. Persze a gyógynövényektől sem várhatunk csodát, ha túl nagy a gond.

pH tények

A tüdők és a vesék a szervezet pH-szintjét 7,35 és 7,45 között tartják, ha az egészséges. A tüdő szabályozza a szén-dioxid és az oxigén mennyiségét a szervezetben. Ha túl sok a hidrogén a vérben, akkor a pH-szint 7,35 alá csökken. Ilyenkor beszélünk acidózisról vagyis elsavasodásról. Az acidózis hiperventillációt oozhat. Ha pedig alkinózisról van szó, akkor nincs elegendő hidrogén a vérben, így a pH-szint 7,45 felé emelkedik. A vesék szabályozzák és tartják ellenőrzésük alatt a vérben a hidrogén-karbonát szintjét, így ezek a szervek is hatással vannak a pH-szintre.

máriatövis4_1.jpg

Savasító és lúgosító gyógynövények

Nincs igazi bizonyíték arra, hogy a vizelet és a nyál pH-értékének változása hatással van-e az általános egészségi állapotra. De ha érdekel a kísérletezés, akkor érdemes kipróbálni azokat a gyógynövényeket, amelyek elősegítik a magasabb sav-bázis egyensúlyt. Ezek a következő gyógynövények: a lucerna, az árpa, a bazsalikom, a koriander, a gyermekláncfű, a kamutfű, a sóska, a stevia, a szalma és a búzafű. A ginzeng pedig emeli a savas állapotokat.

Máriatövis és a gyermekláncfű

A máriatövis és a gyermekláncfű ugyanazon család tagjai, a Százszorszépek közé tartoznak. Mindkét növény Európában őshonos, de most már vadon nőnek az észak-amerikai államokban is, állítja a Gyógynövény Info. Annak ellenére, hogy mindkét növény mint nemkívánatos gyom szerezte meg a hírnevét, az utóbbi évek kutatásai igazolták, hogy ezek mindketten értékes gyógynövények. Azonban nagyon fontos, hogy mielőtt terápiás jelleggel kezdenénk el őket használni, beszéljünk orvosunkkal, mert bizonyos esetekben például éhgyomorra nem ajánlatos szedni.

Kutatás

A National Center for Supplements and Alternative Medicine számos klinikai tanulmányt készített a máriatövis felhasználhatóságáról a különböző betegségek kezelésében és az eredmények meglehetősen ígéretesnek tűnnek. Ez arra utal azonban, hogy még több kutatást kell elvégezni, mielőtt a gyógynövényeket biztonsággal lehet ajánlani bárki számára. És bár a gyermekláncfű népgyógyászati használata is meglehetősen messzire nyúlik vissza, a NCCAM azt állítja, hogy ez esetben sincs megfelelő klinikai bizonyíték, amely igazolná, hogy ez a gyógynövény működik bizonyos betegségek kezelésében.

Lehetséges mellékhatások

A National Center for Disease honlapján beszámol arról, hogy a gyermekláncfű és a máriatövis okozhatnak gyomorpanaszokat vagy enyhe hasmenést, ha éhgyomorra veszik be őket. Ezeket a potenciális mellékhatásokat azonban el lehet kerülni, ha a kiegészítőket étkezés után vesszük be. Egyéb lehetséges mellékhatásokat az US National Library of Medicine fogalmazott meg, amelyek közül leggyakrabban a vércukorszint hirtelen lecsökkenése, illetve az esetleges vérzés jelenik meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://maria-tovis.blog.hu/api/trackback/id/tr7512511273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása