A Máriatövis

Ezt a növényt ismerhetjük szamárkóróként, vagy őszbogáncsként is tájegységtől függően. Itthon szinte bármelyik legelőn, mezőn rátalálhatunk, bár a leveleit, szárait és még a virágot is borító tövisek miatt óvatosan közelítsük meg. Európa déli területein már a középkorban is elterjedt volt a gyógyászati felhasználása, mert az egyik leghatékonyabb őshonos gyógynövény, ha a test méregtelenítő funkcióinak serkentéséről van szó. A méregtelenítést elősegítő hatása miatt a népi gyógyászat mérgezés esetén vetette be, viszont azután is megőrizte a népszerűségét, hogy elterjedtek a modern szerek, amik nagyobb hatékonysággal alkalmazhatóak. Jelenleg a legnépszerűbb növény, a májvédő hatású gyógynövényeink közül.

máriatövis1_1.jpg

A gyógyhatás

A májra gyakorolt hatása miatt számtalan esetben alkalmazzák, ha felmerül a szervezet méreganyagokkal való fokozottabb terheltsége. Képes lehet megszüntetni a máj gyulladásos folyamataiból, vagy alulműködéséből fakadó problémákat. Az epeműködést is serkenti, így élénkítheti az étvágyat és felgyorsíthatja az elfogyasztott zsírok lebontását.

A máriatövis elsődleges hatóanyaga a szilimarin, ami a növény minden részében megtalálható. Ez az anyag bizonyítottan gátolja a máj károsodását és elősegíti a gyorsabb regenerációját, ezáltal növeli a szerv hatékonyságát. A szilimarin egy flavonid-keverék, ebből eredően antioxidáns hatású anyag, ami legfontosabb funkciója, hogy megvédi a sejteket a károsító környezeti hatásoktól, az őket a külvilágtól elválasztó membránok átjárhatóságának csökkentésével egyes anyagokkal szemben. Az így sokkal nehezebben bejutó anyagok többek közt az alkohol és a nikotin is.

Ha nincs kifejezetten szükségünk a máriatövis gyógyító hatására, egészséges köretet készíthetünk belőle a spenóthoz hasonlóan, a levelek párolásával. Ha teát főzünk belőle, már tapasztalható lehet az étvágynövelő hatás, ha viszont valamilyen egészségügyi problémát szeretnénk vele kezelni, mindenképp a növényből készült kivonatokat keressük, mert csak ilyen formában lehetséges a hatóanyagaihoz érdemi mennyiségben hozzájutni. Kúraszerűen alkalmazandó évente néhány alkalommal, ezt megelőzően pedig minden estben szükséges az orvosi jóváhagyás, mert a májműködésre kifejtett hatása könnyen megzavarhatja a fennálló gyógyszeres kezelést.

A bejegyzés trackback címe:

https://maria-tovis.blog.hu/api/trackback/id/tr5413569305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása