Fej és máriatövis

Régebben a gyógyítást minden esetben gyógynövényekkel végezték el, ma pedig szintén és egyre jobban ezekhez a herbáliákhoz fordulunk. Persze fontos tudni, hogy a gyógynövények nemcsak egészségügyi hatásokkal, hanem mellékhatásokkal is rendelkezhetnek, ha nem megfelelően használjuk őket, ezért fontos kikérnünk orvosunk véleményét a használat előtt.

A máriatövis a mezőkön, legelőkön, az országutak szélén megtalálható lila virágú növény, aminek a magjait használják fel gyógyászati célokra. Európában és főleg a Földközi-tenger vidékén őshonos, de az Egyesült Államokban is egyre sűrűbben megtalálható. A máriatövis hatóanyagai a szilibinin és a szilimarin, amik hatékonyan képesek a fejfájással is leszámolni. A MayoClinic azt állítja: “Úgy tűnik, hogy a máriatövis segítségével hatékonyan és gyorsan megszüntethető a fejfájás. Annak ellenére, hogy produkálhat bizonyos mellékhatásokat, kis dózisban teljesen ártalmatlan."

máriatövis1.jpg

Lehetséges mellékhatásai (csak ritkán jelentkeznek!!!): viszketés, gyomorpanaszok, a bél gázosodása, laza széklet, ízületi fájdalom, gyengeség, erős izzadás. Ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket is tapasztaljuk a máriatövis használata során, akkor hagyjuk abba alkalmazását és más fejfájást enyhítő készítményt kezdjünk el használni. Ne szedjük a máriatövist, ha az Aster család gyógynövényeire érzékenyek vagyunk vagy ha nem bírja a szervezetünk a nagy mennyiségű ösztrogént. Fontos tudni, hogy a máriatövis csökkentheti a vércukorszintet, így az alacsony vércukorszinttől szenvedők is kerüljék el.

A Cushing-kór a fokozott mennyiségű stresszhormon, az ACTH vagy adrenokortikotropin felszabadulása következtében alakul ki, illetve a mellékvesék túlzott kortizol termelésének következtében. A betegségnek olyan tünetei vannak, mint a hirtelen súlygyarapodás, a magas vérnyomás és az izomgyengeség.

Komoly problémát jelent, hogy a tumornak legfeljebb a 85%-át lehet eltávolítani egy kényelmetlen agyi műtét során. Ezenfelül létezik még egy célzott terápiás kezelési mód, azonban annak nagy hátránya, hogy intenzív mellékhatásokat okoz, például hiperglikémiát, a betegek 20%-ánál.

Lassítja a tumor növekedését

A máriatövis magjának a fő összetevője a szilibinin. Ezt nagy biztonsággal lehet használni az embernél, már eredményesen használják a májbetegségek és a mérgezések kezelésénél - magyarázza Marcelo Paez-Pereda, a tanulmány vezető szerzője. Miután szilibininnel kezelték a daganatos sejteket, azok újra normális fejlődésbe kezdtek, a tumor növekedése lelassult, illetve a Cusing-kór tünetei eltűntek az egereknél.

"Tudjuk, hogy a Cusing-kórt a túl sok ACTH megjelenése okozza. Szóval azt kérdeztük magunktól, hogy mi okozza ezt a többlettermelést, illetve, hogy azt mi módon lehet megállítani" - mondja Paez-Pereda.

Az első kísérletekben a kutatók azt találták, hogy a fehérjékben a nagy mennyiségű hősokk és a HSP90 okozza a Cushing-betegséget. A normális mennyiségű HSP90 gátolja meg, hogy túl sok ACTH termelődjön. Ahogy Paeu-Pereda kihangsúlyozta: A szilibininnel talán felfedeztünk egy non-invazív kezelési stratégiát, ami nemcsak a ritka Cushing-kórt, hanem az egyéb betegségeket is gyógyíthatja, például a tüdő tumorokat, az akut limfoblasztos leukémiát vagy a myeloma multiplexet.

A bejegyzés trackback címe:

https://maria-tovis.blog.hu/api/trackback/id/tr8612511321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása