Máriatövis kérdezz-felelek

Milyen egészségvédő hatásokkal bír a máriatövis?

A máriatövis legismertebb hatása májvédő tulajdonsága. Felveszi a harcot az alkohol káros hatásaival szemben és egyéb, nem alkoholos eredetű májproblémák kiegészítő kezelésében is segítséget nyújthat*. Hatékony segítséget nyújthat a következőkben:

  • A NASH - nem alkoholos eredetű zsírmájból kialakuló, krónikus májbetegség, lat. steatohepatitis – kezelésében, csökkentheti ugyanis a NASH esetén a májban kóros szinten túlburjánzó hepatikus enzimek szintjét. *2
  • Segíthet a máj méregtelenítésében, támogathatja a máj funkcióinak egészséges megőrzését. E hatása különösen előnyös lehet alkoholfogyasztás esetén, a máriatövis segítséget nyújthat továbbá az egyik leggyakoribb, alkohol okozta betegséggel, a májzsugorodással szemben is.
  • Antioxidáns hatása révén a máriatövis javítja a májfunkciókat, mely hatása előnyös lehet a májfibrózis kiegészítő kezelésében.

máriatövis1_1.jpg

Fontos: A máriatövis – és egyéb gyógynövények, gyógynövény étrend-kiegészítők – nem helyettesítik az orvos által felírt kezelést és gyógyszereket! Amennyiben májproblémákkal küzd, a máriatövis étrend-kiegészítők alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával a megfelelő adagolás megállapítása érdekében, különösen, ha gyógyszert is szed!

Mely hatóanyagok adják a máriatövis jótékony hatásait?

A máriatövis jótékony, egészségvédő tulajdonsága elsősorban a benne található, antioxidáns hatású szilimarin nevű vegyületnek köszönhető. A szilimarin erősíti a szervezet védekezőképességét az oxidatív stressz-szel és a májra káros hatású (antihepatotoxikus) anyagokkal szemben. Természetes gyulladáscsökkentő, vírusölő, inzulinrezisztencia-ellenes és antifibrotikus hatással rendelkezik.

Hogyan alkalmazzuk?

A máriatövis sokoldalúan felhasználható gyógynövény:

  • A máriatövis teát mi magunk is elkészíthetjük a gyógynövény szárított levelének felhasználásával. A bioboltok polcain szálas és filteres máriatövis teák is elérhetők. Fontos megjegyezni, hogy a forró víz hatóanyagokra gyakorolt hatása révén a máriatövis teának elsősorban emésztéssegítő hatása érvényesül.
  • A máriatövis maglisztet búzaliszttel keverve használhatjuk pékáruk, főételek, desszertek ízesítéséhez. Hozzáadhatjuk leveshez vagy turmixhoz is. A máriatövis magliszt a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető.
  • A máriatövis magolajat alkalmazhatjuk önmagában, akár kúraszerűen fogyasztva. A  konyhában is hasznát vehetjük, bátran felhasználhatjuk nyers és párolt zöldségekből készült fogások, levesek, zöldség-szószok vagy pörköltek ízesítéséhez.
  • Máriatövis kapszula és tabletta vásárlása esetén válasszunk magas szilimarin-tartalmú terméket!

Források:

*: Silymarin as Supportive Treatment in Liver Diseases: A Narrative Review, 2020 (Gillessen, Hartmut-Schmidt)

*2: Silymarin in treatment of non-alcoholic steatohepatitis: A randomized clinical trial, 2014 (Solhi, Ghahremani, Kazemifar, Yazdi)

A bejegyzés trackback címe:

https://maria-tovis.blog.hu/api/trackback/id/tr818024276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása