A máriatövis és a gyermekláncfű mellékhatásai

máriatövis közelrőlA máriatövist és a gyermekláncfűt gyakran kombinálják az emberek, akik a májműködésükön szeretnének javítani. A pitypang elősegíti az epehólyag működését, serkenti az étvágyat és javítja az emésztést, míg a máriatövis a máj működését közvetlenül fokozza. Bár mindkét gyógynövény általában biztonságosnak tekinthető a legtöbb ember számára, ritka esetekben okoznak mellékhatásokat, éppen ezért nagyon fontos konzultálnunk orvosunkkal, ha e gyógynövényeket terápiás céllal szeretnénk fogyasztani.

Gyakori mellékhatások

A pitypang és a máriatövis egyaránt okozhat hányingert, ezenfelül a gyermekláncfű enyhe hashajtó hatású. A máriatövis képes befolyásolni a menstruációs ciklust is.

Allergiás reakciók

Ha érzékenyek vagyunk a szeszkciterpén-lakton tartalmú növényekre, akkor érdemes figyelni e két növény esetében is az allergiás reakciókra. Mindkét növény a százszorszépek családjába tartozik, így érdemes kerülni őket, ha allergiásak vagyunk a krizantémra, parlagfűre, cickafarkra, körömvirágra, kamillása vagy jódra.

Epehólyag problémák

A gyermekláncfű okozhat epehólyag gyulladást, mivel bizonyos esetekben a hatóanyagai elzárhatják az epevezetéket.

Ösztrogén hatás

Máriatövis kifejthet ösztrogén hatást a szervezetben, így ha hormonos daganattal küzdünk (méhrák, mellrák, prosztatarák stb.), akkor érdemes elkerülni a máriatövis fogyasztását. Azonban ha nem áll fenn ilyen állapot, akkor ez az ösztrogén hatás a menopauzában álló nők számára kifejezetten ideális lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://maria-tovis.blog.hu/api/trackback/id/tr965725461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása