Máj és a Máriatövis

A MayoClinic szerint az orvosok képesek felmérni a májunk egészségügyi állapotát egy egyszerű májfunkciós panel segítségével. E panel során egy sor vérvizsgálatot végeznek, amely megméri a vérben az enzimek és a fehérjék szintjét. Ezek a vérvizsgálatok képesek követni mind a májkárosodást, mind a máj egészségét. Az American Academy of Family Physicians kimondja, hogy a májfunkciós panel három enzim szintjét is értékeli, amelyek egy májbetegség vagy -sérülés során növekednek meg a vérben. A teszt ezenfelül méri a fehérje albumin szintjét és a vér salakanyagszintjét, a bilirubintszintet. Az összesített eredmények lehetővé teszik az orvos számára, hogy értékelje a páciens májának általános állapotát.

Ehhez elsőként nagyon fontos, hogy ütemezzünk egy konzultációt a háziorvosunknál. A betegnek mindenképpen először konzultálnia kell egy egészségügyi szakemberrel, ha úgy gondolja, hogy a májának valami problémája van, mert csak így lehet felismerni a máj működését ellenőrző vérvizsgálat szükségességét. Jellemzően az egyénnek szükség van tehát egy orvosi találkozóra, ahol megvitatják az aktuális egészségügyi problémáit, illetve amely során az orvos előjegyzi a betegek a vérvizsgálatra.

máriatövis14.jpg

Fontos, hogy mindig kövessük az orvos utasításait egy ilyen vérvizsgálat előtt. A MayoClinic kimondja, hogy a gyógyszerek és bizonyos élelmiszerek befolyásolhatják a májfunkció panel eredményeit, emiatt az orvos kérheti, hogy a beteg ne igyon vagy ne egyen semmit a vizsgálatot megelőzően.

Ha túl sok májenzim van a vérünkben, az leginkább arra utalhat, hogy a májunk be van gyulladva. A májkárosodást sokféle tényező okozhatja, köztük például a túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek hosszú távú használata, a vírusos hepatitis, illetve az autoimmun rendellenességek. A máriatövist azonban évezredek óta használják, hogy megvédjék a májat ezektől a káros hatásoktól. Ennek ellenére persze fontos, hogy megbeszéljük orvosunkkal, mielőtt elkezdenénk szedni a máriatövises kiegészítőket.

Különleges védőhatása

Az University of Maryland Orvosi Központja szerint a máriatövis a májban az első védelmi vonalat erősíti meg, így képes ellensúlyozni a gyilkos galóca toxikus hatásait is. Az állatmodelleken alapuló tanulmányok kimutatták, hogy ilyen esetekben a máriatövis nemcsak csökkenti a halálozás kockázatát, ha 24 órán belül elfogyasztják, de képes a toxicitás összes jelét eltüntetni, ha a mérgezést követő 10 percben lenyelik. A máriatövis ezenfelül javítja a májfunkciót a vírusos májgyulladásban és alkoholos cirózisban szenvedő betegeknél, bár több vizsgálat szükséges ahhoz, hogy ezt a növényi kivonatot bárki számára biztonsággal lehessen ajánlani.

A máriatövis hatóanyagai

A máriatövis kivonatait a növény terméséből, magjából állítják elő. A máriatövis aktív vegyületei a szilibinin, a szilidianin, a szilikrisztin, amelyek együttesen egy olyan konfigurációt alkotnak, melyek szilimarinnal neveznek.

A máriatövisnek nagyon fontos szerepe van a máj egészségének fenntartásában, hiszen segít neki abban, hogy megőrizze vitalizását és, hogy továbbra is képes legyen felvenni a harcot a káros anyagokkal szemben. A máj ma különösen ki van téve a környezeti szennyező anyagoknak, illetve a táplálkozás során is számos feldolgozott élelmiszer, vényköteles gyógyszer és szintetikus anyag kerül a szervezetbe, amelyekkel a májnak meg kell küzdenie. A máriatövis ebben nyújt segítséget a számára - hatékonyan segíti a májat működésében.

Néhány tünet, amely kapcsolatban áll az egészségtelen májműködéssel a fáradtság, a székrekedés, az allergia, az ingerlékenység, az emésztési zavarok, az emésztés lassúsága, komolyabb esetekben pedig a sárgaság, az alkohollal kapcsolatos problémák és a zavartság is jelentkezhet.

A máriatövis azonban igen sok antioxidáns vegyületet is tartalmaz, így képes megakadályozni a szabad gyökök okozta károkat és ösztönzi az új májsejtek termelődését. Ezenfelül a máriatövis egy olyan gyógynövény, amely képes megakadályozni a glutation nevű fehérje kiürülését a szervezetből. Ha ez a fehérje megsemmisül, akkor a májtoxinok olyan komoly károkat okoznak, hogy ez a szerv nem lesz képes új sejteket generálni.

Ebből is láthatjuk, hogy milyen fontos szerepe van a máriatövisnek a máj működésének megőrzésében, hogy az egészséges és fiatalos maradhasson. A legegyszerűbb módja a máriatövis beszerzésének a kivonatok és kapszulák beszerzése, amelyek nemcsak a májat támogatják, de minden más szempontból hozzájárulnak a szervezet teljes egyensúlyához.

A bejegyzés trackback címe:

https://maria-tovis.blog.hu/api/trackback/id/tr2512511241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyogyszernelkul · cukorbaj.blog.hu 2018.02.12. 09:20:33

Igen a máriatövis nagyon jó a máj méregtelenítésére

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása